Een paar jaar geleden werd ik door een bekende gevraagd of ik zin had om mee te doen aan een proefles West Coast Swing. Gelukkig had ik vlak daarvoor nog een demonstratie gezien, anders had ik echt niet geweten wat West Coast Swing was. En wat ook heel fijn is, is dat het internet vol staat met video’s en informatie over West Coast Swing.

West Coast Swing leeft in de Noordelijke provincies jammer genoeg nog niet echt. Dat is ontzettend jammer, want het is echt een hele leuke dansstijl. Wanneer je in één van de Noordelijke provincies woont, ben je dan ook eigenlijk altijd afhankelijk van workshops en evenementen die elders in het land worden georganiseerd.

Na die ene proefles heb ik besloten om een cursus van 10 lessen te gaan volgen. Na de eerste cursus volgde al snel een tweede. Helaas was het door gebrek aan belangstelling niet mogelijk om een derde cursus te volgen.

Maar wat is West Coast Swing nu eigenlijk?

West Coast Swing is een partnerdans en vindt zijn oorsprong aan de westkust van de Verenigde Staten. West Coast Swing is ontstaan uit de Lindyhop. In de jaren 40 van de vorige eeuw begon de Western Swing of Sophisticated Swing aan bekendheid toe te nemen en werd rond 1960 populair onder de naam West Coast Swing (afgekort WCS). De dans waaide later over naar Nederland.

Bij andere swingdansen wordt over het algemeen gedanst op swing, jazz en big band muziek, terwijl West Coast Swing  zich meer richt op de moderne muziekvariaties. De meest voorkomende zijn blues, country, hustle en voornamelijk hiphop, r&b en pop, wat ook meteen terug te zien is de manier waarop West Coast Swing op de dansvloer tot uiting gebracht wordt.

In 2010 kwam West Coast Swing in Nederland opnieuw in de belangstelling. In landen zoals Duitsland, Hongarije en de Verenigde Staten is West Coast Swing al jaren niet meer weg te denken. Deze landen organiseren met regelmaat grote evenementen en wedstrijden.

Onderstaande video laat goed zien wat West Coast Swing eigenlijk is en op welke muziek je het kunt dansen.

Dat West Coast Swing over de hele wereld populair is, blijkt wel uit de internationale flashmob die sinds 2014 jaarlijks georganiseerd wordt. Overal ter wereld dansen West Coast Swing dansers op dezelfde dag dezelfde choreografie. In 2016 waren dit zo’n 6000 dansers. Van de beelden hiervan wordt een compilatie gemaakt.

Dit is de compilatie van 2016:

Hoewel er veel dansfilms zijn uitgebracht die verschillende dansstijlen laten zien, zijn er maar weinig waarin West Coast Swing centraal staat. Dat wil zeggen, er is welgeteld één film, namelijk Love n’ Dancing. Deze film laat je op een leuke manier kennismaken met West Coast Swing.

Zoals ik al eerder aangaf, staat het internet vol met informatie en video’s over West Coast Swing. De site wcsvideo.com importeert dagelijks nieuwe West Coast Swing video’s en biedt dus een mooi overzicht.