Hoe begin ik mijn onderzoek?

Je wilt op zoek naar je voorouders, maar je weet niet zo goed waar je moet beginnen? Lees dan hieronder waar je mee kunt beginnen.

Stap 1:
Verzamel alle gegevens van je ouders en je (over)grootouders. Denk dan aan de volledige naam, geboortedatum en -plaats, trouwdatum en -plaats en (indien van toepassing) de overlijdensdatum en -plaats.

Stap 2:
Kijk om te beginnen eens op wiewaswie.nl of je daar iets tegenkomt. Hou er rekening mee dat nog niet alle informatie openbaar is.

Als algemene regel kun je aannemen dat het bij geboortes 100 jaar duurt voor dat iets openbaar is, bij trouwen 75 jaar en bij overlijden 50 jaar. Dus de gegevens van iemand die in 1950 is geboren, worden pas in 2050 openbaar gemaakt. 

Stap 3:
Verwerk al je gegevens in het programma wat je voor je onderzoek gebruikt. Vergeet niet de bron erbij te vermelden. Wil je later nog iets nakijken, dan weet je precies waar je het kunt vinden. Ook kan het handig zijn om de gevonden aktes op te slaan of ergens een screenshot van te maken. Sla dit onder een duidelijke naam op.

Continue Reading

Bronnen bij stamboomonderzoek

Veel van je onderzoek kun je prima online doen. Veel archieven zijn de laatste jaren gedigitaliseerd. Maar welke bronnen zijn er allemaal om je voorouders te zoeken? Het zijn er in ieder geval veel en komt regelmatig nog bronnen bij.

Hieronder een lijst met bronnen waar ik veel gebruik van maak tijdens mijn onderzoek.

Friesland
Altijd Strijdvaardig
Tresoar
Alle Friezen

Groningen
Groninger archieven
Alle Groningers

Continue Reading

Test

Hey hallo!

Leuk dat je op mijn site komt kijken. Deze site heb ik gemaakt in de periode dat ik dringend op zoek was naar ander werk. Inmiddels ben ik al weer enige tijd werkzaam als administratief medewerker bij een overheidsinstelling waar ik mijn talenten verder hoop te kunnen ontwikkelen. Omdat mijn vorige website voor andere werkzoekenden mogelijk nog als voorbeeld kan dienen, kun je hier de website bekijken.

Verder deel ik hier mijn interesses met je. Dus neem gerust een kijkje.

Continue Reading