Toen ik een jaar of 19 was kwam ik tijdens één van mijn stages in aanraking met iemand die zich bezig hield met stamboomonderzoek. We noemen hem voor het gemak ‘meneer X’.

Van mijn moeder wist ik toen al dat er in haar kant van de familie wilde verhalen rondgingen over twee broers die aan het hof van Marijke Meu (Maria Louise van Hessen-Kassel) werkten en ruzie kregen. De ene broer bleef christelijk en de andere broer werd katholiek.

Ik wilde nu eigenlijk wel eens weten wat hier waar van was en greep mijn kans. Met een briefje met daarop de betreffende achternaam toog ik naar meneer X die mij mogelijk zou kunnen helpen. De achternaam kwam hem bekend voor en hij zou voor mij gaan kijken. Na enkele dagen kwam hij terug met een handgeschreven briefje. Dit briefje was het begin van mijn onderzoek.

Meneer X voorzag mij tevens van mijn allereerste software programma op het gebied van genealogie. Het was een simpel programma en niet zo flitsend als de software van nu, maar het voldeed prima.

Met behulp van alle gegevens die ik van meneer X had gekregen en een reeds aanwezige maar simpele stamboom ben ik verder gaan zoeken. Al snel zat ik tot ’s avonds laat het internet af te speuren en gegevens in te voeren. Ik was verslaafd!

Ik ontdekte dat het verhaal over de twee broers niet helemaal klopte. Ze werkten wel aan het hof van Marijke Meu, maar er was geen sprake van ruzie en/of verandering van geloof. Al zullen ze ongetwijfeld wel eens ruzie hebben gehad. Welke broers/zussen hebben dat nu niet?

De verandering van het geloof kwam ik uiteindelijk heel ergens anders tegen. Na het overlijden van zijn eerste vrouw trouwde een voorouder met een Brabantse vrouw. Zij was van huis uit katholiek terwijl hij hervormd was.

Nu vele jaren later ben ik nog steeds bezig met genealogie, alleen niet meer tot ’s avonds laat. Met het onderzoek naar mijn eigen afkomst ben ik zo goed als klaar. Dat wil zeggen, alle bronnen die er zijn heb ik eigenlijk wel geraadpleegd. Hier en daar heb ik nog wat gaten in mijn onderzoek. Die probeer ik nog steeds op te vullen. 

Ik ben nu begonnen met onderzoek naar de afkomst van mijn vriend. En zo af en toe help ik anderen op weg. Sinds 2015 zoek ik samen met een aantal anderen voor voor het radioprogramma ‘Adres Onbekend‘ naar mensen. Je kunt hierbij denken aan jeugdliefdes, vrienden, oud-collega’s, biologische ouders en (half)broers en zussen. Het is een uitdaging om met (soms weinig tot geen) aanknopingspunten iemand te zoeken. Gelukkig leven we in een tijd waarin er van bijna iedereen wel een spoor op internet te vinden is. 

Verder help ik anderen met de opstart van het onderzoek naar hun voorouders. Gewoon omdat ik het leuk vind om te doen.