frisiaIn 1899 beginnen de broers Sybren en Petrus Bauritius met de productie van nougat en zuurstokken aan de Moriaanstraat in Harlingen. Veel artikelen werden verkocht aan kermisexploitanten.

Frisia groeide gestaag en haar ambachtelijke producten vonden gretig aftrek bij de consument. De suikerwerkfabriek groeide in een halve eeuw naar 140 medewerkers. Snoep werd geëxporteerd naar Europese landen, maar ook naar landen in Afrika en het Midden-Oosten. Het assortiment was inmiddels uitgebreid met lollies en zuurtjes. Met name de zuurtjesrollen vonden gretig aftrek in het buitenland.

De productie van spekjes begon in 1966. Frisia maakte ze
op de ambachtelijke manier. De ingrediënten suiker en stroop werden opgewarmd, waarna de gelatine, smaak- en kleurstoffen werden toegevoegd. Met opkloppers klopte het personeel het product op. Hierna kleurde men het ene deel roze en het andere deel geel en goot het op grote platen. De twee kleuren werd daarna door het personeel op elkaar geplakt. De spekjes werden daarna bemeeld en in kleine ruitjesvormen uitgestanst. Met het zogeheten ‘Up’ spek, verkocht in zakjes van 25 cent, begon de omzet van spekjes in Nederland goed te lopen.

Inmiddels was de fabriek van Frisia aan de Moriaanstraat uit z’n jasje gegroeid. Vanaf 1968 verhuisde het bedrijf in stukjes en beetjes naar de huidige locatie aan de Hermesweg. Frisia wordt in 1988 overgenomen door De Faam. Frisia en De Faam worden vervolgens in 1999 overgenomen door Astra Sweets N.V. en gaan samen verder onder de naam Astra Faam B.V.

Het spekspekjesje bleek vanaf 1969 een succesvol exportproduct naar Duitsland. Zakken met spekjes onder de naam ‘Sweintje Dick’ zijn tot op de dag van vandaag te vinden in de Duitse supermarkten.