Je wilt op zoek naar je voorouders, maar je weet niet zo goed waar je moet beginnen? Lees dan hieronder waar je mee kunt beginnen.

Stap 1:
Verzamel alle gegevens van je ouders en je (over)grootouders. Denk dan aan de volledige naam, geboortedatum en -plaats, trouwdatum en -plaats en (indien van toepassing) de overlijdensdatum en -plaats.

Stap 2:
Kijk om te beginnen eens op wiewaswie.nl of je daar iets tegenkomt. Hou er rekening mee dat nog niet alle informatie openbaar is.

Als algemene regel kun je aannemen dat het bij geboortes 100 jaar duurt voor dat iets openbaar is, bij trouwen 75 jaar en bij overlijden 50 jaar. Dus de gegevens van iemand die in 1950 is geboren, worden pas in 2050 openbaar gemaakt. 

Stap 3:
Verwerk al je gegevens in het programma wat je voor je onderzoek gebruikt. Vergeet niet de bron erbij te vermelden. Wil je later nog iets nakijken, dan weet je precies waar je het kunt vinden. Ook kan het handig zijn om de gevonden aktes op te slaan of ergens een screenshot van te maken. Sla dit onder een duidelijke naam op.

Hoe begin ik mijn onderzoek?